Vitez Kurtos Keresztes Ildiko NMI6852
Vitez Kurtos Keresztes Ildiko AGH5425
171013 Kurtoskalacs Feszt 033
AGH5655
Vitez Kurtos Keresztes Ildiko 171014 Kurtoskalacs Feszt 539
Kulisszatitkok az Édes Mackóból

Keresztes Ildikó kürtőskalács-csodái

Keresztes Ildikó művésznőről köztudott, hogy már több éve Vitéz Kürtős-rajongó, és az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda megnyitása óta az egyik kedvenc törzsvendégünk. Nem csoda tehát, hogy a nevéhez több kürtőskalácsíz-újításunk is kötődik...

...sőt: az egyik legkedveltebb kürtőskalács-desszertünk megalkotását is ő ihlette!

Keresztes Ildikóval régóta ismerjük egymást, szakmai együttműködésünk kezdete pedig az első Kürtőskalács Fesztiválhoz kötődik. Mivel rajongókként régóta követtük munkásságát és tudtuk, hogy erdélyi lévén hagyományainkat és a székely gyökereket ő is fontosnak tartja, számunkra nem volt kérdés, hogy rendezvényünk fő napjára őt kérjük fel sztárelőadónak. Biztosak voltunk benne, hogy imádni fogja kürtőskalácsainkat, és így is lett – így pedig már könnyű volt őt „lekalácsozni”, vagyis behálózni. Szakmai kapcsolatunkból hamarosan barátság lett, olyannyira, hogy Ildikó azóta már meg is tanult nálunk kürtőskalácsot készíteni – néhány újdonsághoz pedig egyenesen ő adott nekünk ihletet, ötletet.

ELSŐ KEDVENC: MACI A MÁLNÁSBAN

A művésznő első nagy kedvence a málnás kürtőskalácsunk volt, első kedvenc desszertje pedig a Kürtős Fondü. Egy alkalommal a két finomságot a kedvéért összemixeltük, így málnás kürtőskalácsot mártogathatott finom, belga csokoládéba. A kreáció olyan jól sikerült, hogy hozzáadtunk még egy kis málnapürét, és máris megszületett a Keresztes-csoda, azaz a Dupla málnás kürtős fondü desszertünk, mely azóta is az énekesnő kedvence. A desszert az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában a ’Maci a málnásban’ nevet kapta – ami miatt különösen kedvessé vált Ildikó számára: le sem tagadhatná, hogy székely vér csörgedezik az ereiben!

ARANYLEMEZ – ARANYPORRAL MEGSZÓRT KÜRTŐSKALÁCS

A Keresztes Ildikó Band az 5. Jubileumi Kürtőskalács Fesztiválon is sztárfellépőnk volt – ez pedig azért volt különösen megtisztelő számunkra, mert a művésznő MOST című lemeze éppen akkor lett aranylemez. Így nemcsak közösen ünnepelhettük a sikert kürtőskalács- és Keresztes Ildikó-rajongóink körében, de tiszteletünk jeléül meg is ajándékoztuk egy aranyporral beszórt kürtőskaláccsal is. Ekkor kóstolta a művésznő első alkalommal a capuccinós kürtőskalácsot is, melyet előszeretettel fogyasztott mangós-csokoládés toppinggal.

AZ AKTUÁLIS KEDVENCEK

Később, az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda megnyitóján az énekesnőt Kürtős Guba desszertünk (a mákos guba kürtőskalácsra hangolt változata) ejtette rabul – ez azóta is, szinte minden vasárnap idecsábítja őt hozzánk, ráadásul családjával együtt: édesanyját és nagynénjét is rendszeresen vendégül látjuk egy kis „gubázásra”.

Keresztes Ildikó legújabb kedvence az egyik legfrissebb újításunk: a mákos-meggyes kürtőskalács. Régóta kérdezte tőlünk, miért nem készítünk mákos változatot, de mi úgy gondoltuk, önmagában a mák kevéssé ízesíti a kürtőskalácsot. Amikor azonban a soron következő termékfejlesztés során felfedeztük a liofilizált (fagyasztva szárított) meggyet, azonnal megszületett bennünk a meggyes-mákos kürtőskalács ötlete – ami azóta hatalmas sikert aratott, és Ildikónak is azonnal a szívébe lopta magát.

Kíváncsian várjuk, milyen új változatra inspirál bennünket legközelebb – reméljük, hogy még sok újdonságot tudunk majd mutatni a művésznőnek!