Lehel Kurtoshaz
Eredeti kurtoskalacs
Kurtoskalacssutes kemenceelott
P5310281
Study tour a kürtőskalács hazájában

A Vitéz Kürtős útja Székelyföldtől a nagyvilágig

20 éve egy kis erdélyi faluból, Székelylengyelfalváról indult útjára a Vitéz Kürtős. 20 éves születésnapunk alkalmából szerveztünk egy tanulmányin utat újságíróknak, akik arra keresték a választ, hogy vajon milyen legenda lengi körül a kürtőskalács eredetét, mi a tökéletes "botratekert" titka, hogy született meg a Vitéz Kürtős és milyen innováción ment keresztül a hungarikum két évtized alatt? Ezekre és sok más kérdésre adtunk választ a kétnapos erdélyi kalandozásunk során.


P6010434
Nők Lapja Café, WMN - Fiala Borcsa, Mindmegette, Nosalty, Meglepetés, Szeretlekmagyarország, Sallai Márk, Molnár Andi és Bátyai Évi és a Just Creative csapata

„20 év sok idő, megannyi emlék, botladozás és fejlődés, szívvel-lélekkel folytatott munka, de egy biztos, ünnepi év ez a Vitéz Kürtős életében. Jó érzés visszarepülni egy kicsit a múltba, ugyanis amikor először szembejött velem a hagyományos kürtőskalács készítés és majd később mint üzletág gondolata, még egyetemista voltam. A tulajdonostársam, Gáspár szülei akkor már fesztiválokon, rendezvényeken árulták a klasszikus, faszénparázson sült kürtőskalács portékáikat a 2000-ben alapított Lehel Kürtősházzal, és hamarosan minket is elcsábított ez az ínycsiklandozó „tészta ”(nálunk minden sütemény tészta) és magával ragadott ez az életérzés, amit a kürtőskalács készítéssel jár. Irma néni és Gazsi bácsi vállalkozását továbbfejlesztve született meg 2003-ban a Vitéz Kürtős, ami a hagyományokat megőrizve, innovatív megoldásokkal tarkítva egyre szélesebb körben, büszkén mondhatjuk, hogy már világszerte megismerteti minden édesszájúval az igazi kürtőskalácsot” – mesél András Tünde, a Vitéz Kürtős társalapítója.


A kürtőskalács Székelyföld nemzeti süteménye, jellegzetes erdélyi specialitás, amelyet régen különböző ünnepek alkalmával, a vendégek fogadásakor készítettek. Ma már minden nap ünnepnap, ugyanis bármikor fogyaszthatjuk a „dorongfánkot”. De miért is nevezik így?

András Tünde kürtőskalács

A kürtőskalács eredetéről több monda is járja a világot - melyek helyszíneit körbe is jártuk az utunk során.

„Az egyik legismertebb hiedelem a tatárjáráshoz köthető, ugyanis amikor betörtek Székelyföldre a tatár seregek, sokan a hegyekbe menekültek, mások a környékbeli - a Rez, a Budavár és a máréfalvi barlangokba húzták meg magukat. A tatárok a legjobb fegyvernek a székelyek kiéheztetését tartották, azonban azzal nem számoltak, hogy a székely leleményes nép. Egy asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte és kalácsokat sütött belőle, majd dorongra húzta azokat, (innen a dorongfánk elnevezés) felmutatva a tatároknak, hogy míg ők kint éheznek, a székelyek milyen vígan lakomáznak bent. A tatárok nem bírták tovább az éhezést és bosszúsan ott hagyták a székelyeket” – osztja meg az egyik legelterjedtebb kürtőskalács mondát Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős fő alapítója - melyet leginkább az Orbán Balázs Székelyföld leírása című művéből ismer - aminek azért is van jelentősége, hisz Orbán Balázs és Bálint Gáspár szülőfaluja ugyanaz - Székelylengyelfalva - szokta is mondani Gáspár, hogy Orbán Balázs - a legnagyobb székely - a szomszédja volt - igaz 200 év eltéréssel .


Székelyföld bebarangolása során a kürtőskalács anekdoták mellett érdemes közelebbről is megismerkedni a történelmi helyszínekkel: az UNESCO világörökség listáján szereplő segesvári középkori várral - itt volt az első vásár, ahol Tünde és Gáspár még a nagymamával együtt sütötték életük első kürtőskalácsát - , a fehéregyházi Petőfi emlékhellyel, a székelykeresztúri Gyárfás kúriával, ahol Petőfi körtefáját is megcsodálhatjuk, és Orbán Balázs, a legnagyobb székely szülőfalujával, Székelylengyelfalvával.

Segesvár - Unesco Világörökség része


Petőfi körtefája
Székelykeresztúri Gyárfás kúria, ahol Petőfi utolsó estéjét töltötte


Farkaslakán
betekintést nyerhetünk a szénégetés művészetébe, amely azért is érdekes, mert a Vitéz Kürtős kürtőskalácsai is ezen a magas minőségű bükkfaszénen sülnek. Itt érdemes megtekinteni Tamási Áron síremlékét, Székelyudvarhelyen a Mini Erdély Parkot, ahol Erdély összes nevezetessége helyet kapott makett formájában. Itt megéri megtekinteni az Orbán Balázs Látogatóközpontot – ahol a legnagyobb székely életébe nyerhetünk bepillantást. Ez azért is volt érdekes számunkra, hisz 1868-ban a fent említett mondát a kürtőskalácsról ő jegyezte le a már említett Székelyföld leírása első kötetének, 69. oldalán.És nem fejeződhet be erdélyi túra anélkül, hogy ne hódítottuk volna meg a székelyek szent hegyét, a Madarasi Hargitát!

Farkaslaka - Tamási Áron sírhelye
Madarasi HargitaA székely ételek, italok pedig egyszerűen magukért beszélnek: a böff, amit francia salátaként ismerhetünk, a napindító juhtúrós puliszka, amelyet leöblíthetünk egy kis borvízzel, a házi sajtok, kolbászok, a miccs, a helyi töltelékes káposzta – amit most a kedvünkért halas töltelékkel is elkészítettek, az ízletes bográcsgulyás, a vinetta, a zakuszka, az áfonya likőr vagy éppen a köményes pálinka. És természetesen a megunhatatlan erdélyi-magyar kürtőskalács…

Az igazi kürtőskalács szívvel-lélekkel készül. Na meg egy nagy adag szeretettel” – kezdi Irma néni, a csapat anyukája, aki a kürtőskalács készítést az ő édesanyjától Simó Irma nénitől tanulta, akinek a szlogenjét mai napig használják a Vitéz Kürtős dolgozók: „Itt a finom kürtőskalács, friss, meleg ropog, ha elfogy még hozok”.

„A hagyományos kürtőskalács tésztája csak 8 összetevőből áll: liszt, cukor, élesztő, tej, vaj, vanília, só és a citromhéja (tojás is jár bele, de elhagyható). A tésztát megdagasztjuk, megvárjuk, hogy megkeljen, kisodorjuk, feltekerjük a fára, olajjal lekenjük majd bő cukorba forgatjuk. Sütés közben a cukor karamellizálódik, körbefolyik a tésztán és a máz roppan a kalácson. A kürtőskalács nem azért kürtőskalács, mert lyukas a közepe, hanem azért, mert a tésztája belül foszlós és puha, kívül pedig a cukormáz roppan rajta” – avat be mindenkit a kürtőskalács sütés hagyományaiba Bálint Irma, Gáspár édesanyja.

Attól pedig még szebb ez a családi hagyomány, hogy a Lehel Kürtősház "gyermeke", a Vitéz Kürtős a maga modern szemléletével, megőrizve az igazi kürtőskalács régi értékeit, továbbviszi a székely-magyar hungarikum hírnevét.

Köszönjük a study tour szervezését a Just Creative csapatának, az idegenvezetést pedig Szilágyi Istvánnak!