Bukkfa kemenyfa
7 I7 A1793
Faszen csomagolo
10 kgos bukkfaszen
Varosliget 150502 01 Jekken Peter
Miből lesz a jó BÜKKFASZÉN?

Miért BÜKKFASZÉNEN grillezzünk?

Miből lesz a jó faszén? Miért a legjobb a bükkfa? Hogyan lesz a fából faszén? Hallottál már a faszénégetés mesterségéről? Hogyan zajlik a 21. században a szénégetés? És hogy mi mindenre használják még a faszenet?

A legjobb minőségű faszén keményfából készül, mint a bükkfa. Előnye a többi fával szemben, hogy nem füstöl (maximum begyújtáskor, ha nem elektromos grillbegyújtót használnak), így gyakorlatilag bárhol grillezhetünk vele: teraszon, kertben stb, anélkül, hogy feltűnést keltenénk. Olyan helyeken is használható ezáltal, ahol az ilyen jellegű égéstermék miatt a szabad tűzön sütés problémákba ütközik.

Bükkfa keményfából

A jó minőségű BÜKKFASZÉN fontos tulajdonsága, hogy sokkal lassabban ég el, így gazdaságosabb, mint puhább fából készült társai. Ugyanakkor a bükkfaszén égéshője jóval magasabb, mint a többi faszéné, így vannak olyan ételek, melyeknek elkészítése nem is lehetséges mással, ha igazán jó minőségű végeredményt szeretnénk.

Égő faszén
Velo parazson
A gasztró világában mozogsz? Szoktál faszénen grillezni, vagy kamadót használni? Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy küldjünk egy jó AJÁNLATOT!

És azt tudtad, hogyan lesz a fából faszén?

Erdélyben a faszénégetésnek komoly hagyománya van. Vannak családok, akik nemzedékről nemzedékre adják a tudást, ami a legjobb minőség faszén eléréséhez szükséges. Ehhez az alapanyagot a kemény fa biztosítja, amihez legjobb a bükkfa.

Első lépés, helyet kell csinálni a „baksának”. Ha nem elég kemény a föld, akkor le kell döngölni, ugyanis annál tömöttebben lehet összerakni, minél keményebb alatta a talaj. Ha nem elég egyenletes az alja, homokkal kell szintre hozni. A kör alakú „baksa” átmérője 8-10 méter. Ebbe nagyjából 40-50 köbméter fa fér el. Középről kezdik rakni kifelé, a közepébe száraz fát kell tenni, hogy könnyen meg lehessen gyújtani. Kifelé haladva lehet nyersebb is, hisz a nagy hőben így is elszenesedik. Három emelet rönk jön egymásra, a szintek kúpszerűen záródnak. A legvégén az egészet egy szalmaréteggel borítják. Ennek csak az a szerepe, hogy a homok, mellyel befedik, ne hulljon be a rönkök közé.

Baksa

Faszénégetés mestersége

Több száz éve nemzedékről nemzedékre szálló mesterség a faszénégetés Farkaslaka és környékén. A baksa készítéshez érteni kell - mondták a régiek hisz például a felrakáskor arra is ügyelni kell, hogy egy lyukat hagyjanak az alján a rönkök között. Egy hosszú rúddal itt dugják majd be egy gázolajos rongyot és így gyújtják meg. Ha a baksa nehezen gyullad be, „lavenkát” használnak. Azt a fát nevezik így, amely az előző baksából megmaradt, mert nem szenesedett meg eléggé. Az ilyen szinte gyufáról is meggyullad, mert tele van gázzal. A begyújtás után meg kell nyitni a füstölő nyílásokat. A tűz, ahogy meggyújták, alulról középen fölmegy a tetejére. Ott csinálnak egy lyukat. Mikor fölér, akkor elzárják a lyukat, s ezzel megfordítják a tüzet visszafelé. Fokozatosan lejjebb és lejjebb nyitják meg egy-egy fél méterrel a nyílásokat, így lehet az égést szabályozni. Ahol kiégett már, ott megereszkedik, s bottal megdöngölik. Mintegy két méter magas lesz mindössze a végén. Ott, ahol már kékes a füst, ott már lehet tudni, hogy kiégett, és kész van. Ilyenkor gyorsan el kell zárni a nyílást, mert különben elégne a szén is. Akkor van vége a folyamatnak, mikor az alján kijön a tűz. Egy „baksa” körülbelül két hetet ég. Eközben állandóan kell figyelni. Egy köbméter fából 190-200 kiló faszén keletkezik. Ha nem figyelnek, kevesebb marad, mert elég a hasznos faszén is. A végén megbontják a baksát az egyik oldalon, megmozgatják, hogy tiszta maradjon a szén, hogy lehulljon róla a föld, amit rászórtak az elején. Bemennek úgy két méternyire, amennyire engedi. Óvatosnak kell lenni, mert ha sok levegőt kap, újra kigyulladhat, s ekkor már az értékes faszén ég el. Ha fennáll ennek a veszélye, akkor újra leföldelik, és másik helyen kezdenek neki a baksának. Figyelni kell arra is, hogy lehetnek benne tűzfészkek, amelyekről újra lángra lobbanhat az egész. Ezután tizennyolc-húsz kilós zsákokba teszik. Innen a csomagolóba viszik, s azután a kiskereskedésekbe.

Ám ma már csak néhány helyen égetnek szenet emberi erővel, a profi szénégetők már a modern technológia segítségével állítanak elő magas minőségű faszenet.

Faszénégetés mestersége
Faszénégetés mestersége

Bármilyen kérdése van Ügyfélszolgálatunk áll szíves rendelkezésére:

Átvevő hely címe: 1161 Budapest, József utca 92.

Tel: 06704158357 , email: info@bukkfaszen.hu

Mire jó még a BÜKKFASZÉN?

Kohászat: Korábban a faszenet használták a kohászatban is, ma már a kovácsműhelyekben vagy akár harangöntődékben is jó szolgálatot tesz a keményfából készült faszén. Hiába próbáltak ezekben a műhelyekben dolgozni gázzal, vagy rendes szénnel, egyik sem volt olyan jó, mint a faszén. Nem volt elég hője, és az így öntött vas is törékeny lett. Így hiába akarták külföldre eladni, az nem volt jó minőségű.

Orvoslás: Az orvosi szén, a tisztított faszén, aktivált szén néven ismert anyag nagyon fontos és nemcsak a sürgősségi terápiában. Ott mindenképpen, hiszen számos olyan mérgezés fordul elő, ahol a legfontosabb teendő a beteggel aktív szénoldatot itatni, a kérdéses méreganyagok megkötése céljából. Általában mondhatjuk, hogy a táplálkozás következtében a szervezetben lévő idegen anyagok, nehezen lebomló maradvány-vegyületek megkötésében igen hasznos a faszén, tehát ilyen értelemben „egyszerű tisztítószerként” is működik.

Háztartás: Van néhány hasznos tippünk, hol tesz jó szolgálatot a faszén használata. Helyezz néhány faszén brikettet egy tálra (ne takard le), és tedd be néhány napra a hűtőszekrénybe, a szag gyorsan el fog „illanni”. Vagy helyezz néhány faszén brikettet a szerszámosládába, hogy távol tartsa a rozsdát szerszámaidtól. De ha például a könyveid üvegajtós könyvszekrényben sorakoznak, könnyen penészesek és dohosak lehetnek, mert az ajtók benntartják a nedvességet. Szabadulj meg a nyirkosságtól – és egyúttal a penésztől meg a dohszagtól is – néhány faszén brikettel, a könyvek így szárazak maradnak.

Mire jó a bükkfaszén?

Bármilyen kérdése van Ügyfélszolgálatunk áll szíves rendelkezésére:

Átvevő hely címe: 1161 Budapest, József utca 92.

Tel: 06704158357, email: info@bukkfaszen.hu