Vitez Kurtos kurtoskalacs taskaban
Vitez Kurtos kurtoskalacs maracuja
Vitez Kurtos kurtoskalacs sutode
Vitez Kurtos kurtoskalacs edesmacko
Vitez Kurtos kurtoskalacs team
Vitez Kurtos kurtoskalacs edesmacko2
Történetünk

Erdélyből a világhír felé

Alapítóink, András Tünde és Bálint Gáspár több mint 20 éve csöppentek az eredeti, hagyományos kürtőskalács-készítés világába – azóta küldetésükké vált a parázson sült kürtőskalács megismertetése az egész világgal.

Kezdetben Tünde és Gáspár családtagjaival, barátokkal, rokonokkal együtt, fesztiválról fesztiválra járva mutatta be mesterségünk titkait az érdeklődőknek. 2023-ban pedig már két állandó üzlettel Budapesten, egy szezonális egységgel Tihanyban, és több pop-up sütőházzal büszkélkedünk. Ugyanakkor évi közel száz rendezvényen veszünk részt, két franchise partnerrel, illetve két nagy sikerű saját eseményt is szervezünk: évente megrendezésre kerül a tavaszi Kürtőskalács Vigalom és ősszel a Kürtőskalács Fesztivál.

A Vitéz Kürtős név ma már országszerte ismert, egyedülálló kürtőskalács-márka, melynek neve garancia a kiváló alapanyagokból készült, eredeti kürtőskalácsra, valamint a környezettudatos, különleges csomagolás illetve a professzionális kiszolgálás és szolgáltatás kiemelkedően magas minőségére.

Milyen az igazi kürtőskalács? Hogyan készül?

A KEZDETEK
Kürtőskalácsainkat szívesen illetjük az „eredeti” jelzővel – mégpedig azért, mert finomságaink készítésének receptjét valóban a nagyszülőktől lestük el. Eredeti kürtőskalács-receptünk, amit a mai napig is használunk, a csapat „nagymamájától”: Simó Irmától származik – vele, az ő tudására alapozva indult Székelyudvarhelyen családi vállalkozásunk.

Bálint Gáspár alapító-tulajdonosunk nagymamája, Irma nagymama éveken át járta hétvégente a Székelyudvarhely környéki strandokat piros pettyes kötényében, karján tele kosár otthon sütött kürtőskaláccsal és olajban sült kürtősfánkokkal. Irma nagymami fáradhatatlansága arra ébresztette rá alapítónk, Gáspár szüleit: Irma nénit és Gazsi bácsit, hogy talán nagyobb körben is lenne érdeklődés e hagyományos sütemény iránt. Innen már csak egy lépés volt a családi vállalkozás elindítása, így 2000-ben az erdélyi Székelyudvarhelyen, a forgalmas Kossuth Lajos utcában nyitotta meg kapuit a Lehel Kürtősház. Ennek már több mint 23 éve és a Lehel Kürtősház azóta is működik, ahol a kürtőskalács mellett más hagyományos sütemény is készül – a vargabélestől, a szilváslepényen át a darázsfészekig.

Lehel Kürtősház Székelyudvarhely
Lehel Kürtősház Székelyudvarhely , 2000. június
Lehel Kürtősház
Gazsi bácsi sütés közben

A Lehel Kürtősház nagy sikerét a folyamatosan növekvő forgalom, valamint a kígyózó sorok mellett az a sok-sok hálás pillantás és köszönetnyilvánítás jelezte, melyeket első vendégeiktől kaptak – olyan helyiektől, akik örömmel fedezték fel újra azokat a házias, finom ízeket, melyeket még nagymamájuk konyhájában kóstoltak először, és amelyekkel gyakran azóta sem találkoztak sehol.

Magyarországon 2001-ben, a Mesterségek Ünnepén mutatkozott be első ízben a Lehel Kürtősház, mégpedig hatalmas sikerrel: akkoriban az országban még nemigen készítettek faszénparázson sült kürtőskalácsot, főleg úgy, hogy akkor még kézzel forgatták a parázs fölött a kürtőskalácsot és nagymami is kézzel dagasztott - sokszor napi egy zsák (45 kg) lisztet! Ez ma már nagy bravúr lenne - dagasztógép nélkül! Így a süteménynek hamar híre ment, és vállalkozásuk számos egyéb rendezvényre is meghívást kapott. Népművészeti egyesületek, karácsonyi vásárok és önkormányzati rendezvények megbecsült és sikeres vendégei lettek.

2003-ban léptek be a családi vállalkozásba alapítóink, Gáspár és Tünde, akik vezetésével még több rendezvényen sikeres vettünk részt és ez bebizonyította számunkra, hogy a kürtőskalács iránt óriási az érdeklődés, ezért a családi vállalkozást továbbfejlesztve útjára indítottuk a Vitéz Kürtős márkát. Sütési technikáink és receptünk folyamatos tökéletesítése mellett, igazodva az egyre szigorodó élelmiszeripari és -biztonsági szabályokhoz, sütőgépeinket újra és újra átalakítva, eljutottunk a kézi forgatásról a motoros meghajtásra, a sok korszerűsítéssel elérve a legoptimálisabb sütési környezetet és természetesen designban is fejlesztettünk, hisz egyre szebb sütőink és sütőházaink vannak! Emellett csapatunkat is folyamatosan bővítettünk. Ügyelve márkánk legfőbb értékére: a nagymamitól örökölt tudásra igyekeztünk termékünket, a kürtőskalácsot úgy megújítani, hogy az a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt a 21. században is megőrizhesse, sőt: akár növelhesse is népszerűségét.

A VITÉZ KÜRTŐS NAPJAINKBAN
Több állandó és számos ideiglenes helyszínen kínálunk kürtőskalácsot a sütemény rajongóinak: a nagy kedvencek és hagyományos ízek mellett számos egyedi változatot, így például glutén- és tejmentes variációkat és hazánkban elsőként liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsökkel ízesített kürtőskalácsokat is kínálunk. Kürtőskalács-cukrászdánkban, az Állatkerti Körúton található Édes Mackóban számos, kürtőskalácsból készült desszertet alkottunk meg – a Kürtős Zserbótól a Kürtős Gubáig. Legújabb alkotásunk pedig, a 2022-ben debütált KÜRTŐSBON - amikor a kürtőskalács tésztáját különböző krémekkel, lekvárokkal töltjük meg, megőrízve a kürtőskalács formáját és parázson való sütési technológiáját is.

Workshopjaink, csapatépítő tréningjeink révén az elmúlt években több ezer érdeklődőt avattunk be a kürtőskalács-sütés rejtelmeibe.

Az elmúlt években kiadtunk több szakácskönyvet, valamint két saját, alkalmanként több tízezer fős rendezvényt is életre hívtunk: a Kürtőskalács Fesztivál és a Kürtőskalács Vigalom néven.

Büszkék vagyunk rá, hogy 2015-ben a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjével együttműködésben elértük, hogy a kürtőskalács hungarikummá válhasson, illetve hogy nagyrészt környezetkímélő csomagolóanyagot használunk kürtőskalácsaink csomagolásához, ezzel is hozzájárulva ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

Jelenleg meglévő üzleteink és szolgáltatásaink minőségének még jobbá tételén, fejlesztésén dolgozunk, webshopunk termékkínálatának, illetve szolgáltatásaink körének bővítésén dolgozunk, célunk pedig, hogy továbbra is azt csinálhassuk, amihez a legjobban értünk: igazi kürtőskalácsot, szívvel-lélekkel!

MÉRFÖLDKÖVEINK
2003: beléptünk a családi vállalkozásba
2004: létrehoztuk a Lehel Kürtős Bt.
2005: részt vettünk az első hazai karácsonyi vásárokon: Sopron, Békéscsaba, Kaposvár, Nagytétény
2006: a Lehel Kürtős Bt. Vitéz Kürtős Bt.-vé alakul át
2007: megnyitottuk első állandó üzletünket, mely a III. kerületi Csillagvár Bevásárlóközpontnál egészen 2019-ig működött

2008: megnyitottuk Veszprém sétáló utcájában is a Vitéz Kürtős sütőházunkat, amely 3 évig üzemelt a Kossuth Lajos utca felújításáig.

2009: megnyitottuk kürtőskalács-sütödénket a Fővárosi Állat- és Növénykertben
2011: elindítottuk házhozszállítási szolgáltatásunkat
2012: elindítottuk workshopjainkat és csapatépítő tréningjeinket
2013: megszerveztük az első Kürtőskalács Fesztivált, melyet azóta is évente szervezünk, és piacra dobtuk a teljesen saját tervezésű Bake'n'Roll - otthoni használatra alkalmas, mini, faszenes kürtőskalács grillsütőnket.

2014: útjára indítottuk franchise rendszerünket, valamint a 2. Kürtőskalács Fesztiválon bekerültünk a Magyar Rekordok Könyvébe a kürtőskalács egyszerre sütés rekordjával.

2015: bejutottunk a Vörösmarty téri karácsonyi vásárra és azóta részesei vagyunk az összes nagy adventi fesztiválnak.

2016: BÜKKFASZÉN márkanéven elkezdtük forgalmazni a válogatott, kiváló minőségű faszenet, melyet mi kürtőskalács sütéshez használunk, és melyet ma már Magyarország legjobb éttermei és chéfjei is használnak.

2017: kürtőskalácsunk Magyar Termék Nagydíjat nyert
2018: megnyitottuk az ország első kürtőskalács-cukrászdáját, az Édes Mackót, a Bake’n’Roll otthoni kürtőskalács-sütőnk pedig elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat

2019: elindítottuk a Kürtőskalács Vigalom rendezvényt

2020: a pandémia időszaka alatt kísérleteztük ki és alkottuk újra gyermekkorunk kedvenc édességét, az Édesmaci Házicsoki receptjét, melyet azóta készítünk az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában.

2021: megnyitottuk a tihanyi üzletünket, a legszebb kilátónál a Pisky sétányon, amely egyelőre húsvéttól október végéig időközönként van nyitva.

2022: elkészült a VITEZ GASTRO termékek bemutató helye, mely egyben workshop és oktatóteremként is üzemel cégünk telephelyén.