Vitez Kurtos kurtoskalacs taskaban
Vitez Kurtos kurtoskalacs maracuja
Vitez Kurtos kurtoskalacs sutode
Vitez Kurtos kurtoskalacs edesmacko
Vitez Kurtos kurtoskalacs team
Vitez Kurtos kurtoskalacs edesmacko2
Történetünk

Erdélyből a világhír felé

Alapítóink: András Tünde és Bálint Gáspár 18 éve csöppentek az eredeti, hagyományos kürtőskalács-készítés világába – azóta küldetésükké vált a parázson sült kürtőskalács megismertetése az egész világgal.

Az első időkben Tünde és Gáspár fesztiválról fesztiválra járva mutatta be mesterségünk titkait az érdeklődőknek, 2020-ban pedig már két állandó üzlettel, több pop-up sütőházzal, évi több tucat rendezvényen való részvétellel, két franchise partnerrel, illetve két nagy sikerű saját eseménnyel: az évente megrendezésre kerülő Kürtőskalács Fesztivállal és a Kürtőskalács Vigalommal büszkélkedünk.

A Vitéz Kürtős név ma már országszerte ismert, egyedülálló kürtőskalács-márka, melynek neve garancia a kiváló alapanyagokból készült, eredeti kürtőskalácsra, valamint a környezettudatos, különleges csomagolás illetve a professzionális kiszolgálás és szolgáltatás kiemelkedően magas minőségére.

Milyen az igazi kürtőskalács? Hogyan készül?

A KEZDETEK
Kürtőskalácsainkat szívesen illetjük az „eredeti” jelzővel – mégpedig azért, mert finomságaink készítésének receptjét valóban a nagyszülőktől lestük el. Eredeti kürtőskalács-receptünk, amit a mai napig is használunk, a csapat „nagymamájától”: Simó Irmától származik – vele, az ő tudására alapozva indult Székelyudvarhelyen családi vállalkozásunk.

Bálint Gáspár alapító-tulajdonosunk nagymamája, Irma nagymama éveken át járta hétvégente a Székelyudvarhely környéki strandokat piros pettyes kötényében, karján tele kosár otthon sütött kürtőskaláccsal és olajban sült kürtősfánkokkal. Irma nagymami fáradhatatlansága arra ébresztette rá alapítónk, Gáspár szüleit, hogy talán nagyobb körben is lenne érdeklődés e hagyományos sütemény iránt. Innen már csak egy lépés volt a családi vállalkozás elindítása, így 2000-ben az erdélyi Székelyudvarhelyen, a forgalmas Kossuth Lajos utcában nyitotta meg kapuit a Lehel Kürtősház. Ennek már több mint 20 éve és a Lehel Kürtősház azóta is működik, ahol a kürtőskalács mellett más hagyományos süteményt is készül – a vargabélestől, a szilváslepényen át a darázsfészekig.

A Lehel Kürtősház nagy sikerét a folyamatosan növekvő forgalom, valamint az ajtó előtt kígyózó sorok mellett az a sok-sok hálás pillantás és köszönetnyilvánítás jelezte, melyeket első vendégeiktől kaptak – olyan helyiektől, akik örömmel fedezték fel újra azokat a házias, finom ízeket, melyeket még nagymamájuk konyhájában kóstoltak először, és amelyekkel gyakran azóta sem találkoztak sehol.

Magyarországon 2002-ben, a Mesterségek Ünnepén mutatkozott be első ízben a Lehel Kürtősház, mégpedig hatalmas sikerrel: akkoriban az országban még nemigen készítettek faszénparázson sült kürtőskalácsot, így a süteménynek hamar híre ment, és vállalkozásuk számos egyéb rendezvényre is meghívást kapott. Népművészeti egyesületek, karácsonyi vásárok és önkormányzati rendezvények megbecsült és sikeres vendégei lettek.

2003-ban léptek be a családi vállalkozásba alapítóink, Gáspár és Tünde, akik vezetésével onnantól kezdve számos rendezvényen sikeres szerepléssel vettünk részt és ez bebizonyította számunkra, hogy a kürtőskalács iránt óriási az érdeklődés, ezért a családi vállalkozásból kiválva és azt továbbfejlesztve útjára indítottuk a Vitéz Kürtős márkát. Sütési technikáink és receptünk folyamatos tökéletesítése mellett, igazodva az egyre szigorodó élelmiszeripari és -biztonsági szabályokhoz, sütőgépeinket újra és újra átalakítva a kézi forgatásról eljutottunk az automatizált sütésre, emellett csapatunkat is folyamatosan bővítettünk. Ügyelve márkánk legfőbb értékére: a nagymamitól örökölt tudásra igyekeztünk termékünket, a kürtőskalácsot úgy megújítani, hogy az a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt a 21. században is megőrizhesse, sőt: akár növelhesse is népszerűségét.

A VITÉZ KÜRTŐS NAPJAINKBAN
Napjainkban két állandó és számos ideiglenes helyszínen kínálunk kürtőskalácsot a sütemény rajongóinak: a nagy kedvencek és hagyományos ízek mellett számos egyedi változatot, így például glutén- és tejmentes variációkat és hazánkban elsőként liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsökkel ízesített kürtőskalácsokat is kínálunk. Cukrászdánkban, az Állatkerti Körúton található Édes Mackóban számos, kürtőskalácsból készült desszertet alkottunk meg – a Kürtős Zserbótól a Kürtős Gubáig. Workshopjaink, csapatépítő tréningjeink révén az elmúlt években több száz érdeklődőt avattunk be a kürtőskalács-sütés rejtelmeibe. Számos kisebb eseményünk megszervezése mellett az elmúlt években kiadtunk több szakácskönyvet, valamint két saját, alkalmanként több száz fős rendezvényt is életre hívtunk: a Kürtőskalács Fesztivált és a Kürtőskalács Vigalom-ot.

Büszkék vagyunk rá, hogy 2015-ben a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjével együttműködésben elértük, hogy a kürtőskalács hungarikummá válhasson, illetve hogy 2019 tavaszától kizárólag környezetkímélő, műanyagmentes, lebomló, kukoricából készült csomagolóanyagot használunk kürtőskalácsaink csomagolásához, ezzel is hozzájárulva ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez. Jelenleg webshopunk termékkínálatának, franchise-rendszerünk illetve szolgáltatásaink körének bővítésén dolgozunk, célunk pedig, hogy továbbra is azt csinálhassuk, amihez a legjobban értünk: igazi kürtőskalácsot, szívvel-lélekkel!

MÉRFÖLDKÖVEINK
2003: beléptünk a családi vállalkozásba
2004: létrehoztuk a Lehel Kürtős Bt.
2005: részt vettünk az első hazai karácsonyi vásárokon
2006: a Lehel Kürtős Bt. Vitéz Kürtős Bt.-vé alakul át
2007: megnyitottuk első állandó üzletünket, mely a III. kerületi Csillagvár Bevásárlóközpontnál egészen 2019-ig működött

2008: megnyitottuk Veszprém sétáló utcájában is a Vitéz Kürtős sütőházunkat, 3 évig üzemelt

2009: megnyitottuk kürtőskalács-sütödénket a Fővárosi Állat- és Növénykertben
2011: elindítottuk házhozszállítási szolgáltatásunkat
2012: elindítottuk workshopjainkat és csapatépítő tréningjeinket
2013: megszerveztük a Kürtőskalács Fesztivált, melyet azóta már 7 sikeres fesztivál követett
2014: útjára indítottuk franchise rendszerünket, valamint a 2. Kürtőskalács Fesztiválon bekerültünk a Magyar Rekordok Könyvébe a kürtőskalács egyszerre sütés rekordjával.

2015: bejutottunk a Vörösmarty téri karácsonyi vásárra és azóta részesei vagyunk az összes nagy adventi fesztiválnak.
2017: kürtőskalácsunk Magyar Termék Nagydíjat nyert
2018: megnyitottuk az ország első kürtőskalács-cukrászdáját, az Édes Mackót, a Bake’n’Roll otthoni kürtőskalács-sütőnk pedig elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat
2019: elindítottuk a Kürtőskalács Vigalom rendezvényt