A Šakotinė nevű litván csapat egy díszes bemutatóval készült a szombati napon. Šakotinė az idei hazai Šakotis készítő bajnokság második helyezettje volt, süteményük vaj, tojás, cukor és tejszín gazdag kombinációjából készült, ami sokkal folyósabb állagú, mint a kürtőskalács tészta, több órán át, egy fa nyársra fokozatosan rácsorgatva, nyílt tűz felett készül el, így egy ropogós, mégis puha édesség lesz a végeredmény, hasonlóan a kürtőskalácshoz.
A Sakotis termékbemutatása nagy sikernek örvendett. Az emberek körös-körül vették, hogy ellessenek tőlük néhány mozdulatot. Hamar bebizonyosodott, hogy ez a folyamat nem is annyira egyszerű. Viszont a látványosságra egyértelműen 10 pontot adnánk.
Régi nagy álmunk vált valóra idén azzal, hogy végre sikerült egy kicsit nemzetközivé tenni a fesztivált, azzal hogy meghívtunk olyan külföldi készítőket, akik a kürtőskalács egyik rokontermékének hagyományos válfaját képviselik.
Így érkezett hozzánk a Lehel Kürtősház. A Lehel kürtősház idén ünnepli a 25.születésnapját, sikerük egyik feltétele az eredetiségük, -ezt ők is így vallják.
Onnan lehet őket egyértelműen megkülönböztetni, hogy székelyruhában dolgoznak. Székelyudvarhelyről érkeztek, amely a hajdani Udvarhelyszék települései közé tartozott és hagyomány a székelyruha viselése. De ne kalandozzunk annyira el.. A Lehel kürtősház másik egyedisége az eredeti kürtőskalács méret. Hogy tisztázzuk, az eredeti kürtőskalács méret 25 cm és ők valóban ekkora méretben készítik. Ez a méret a mai szabványaink szerint túl nagy 1 vagy 2 személy részére, viszont egy nagyobb társaság számára ideális választás lehet.
A fesztivál idén még nagyobb területen, 13 kürtőskalács standjával várta a látogatókat. Belaktuk a Biodóm egyes területét is, ahol újdonság, hogy a szabadtéri kifutókat már állatok lakják! Emellett több program helyszínnel készültünk ahol akusztikus koncertek és különleges program elemekkel kedveskedtünk és tettük elviselhetőbbé a sorbaállást!
A Holnemvolt Vár belső udvarában a gyerekprogramoknak volt a főszerep: mesemondók, kézműves foglalkozások váltották egymást, de volt arcfestés és óriás malomjáték is.
A hagyományos kürtőskalácsok mellett természetesen most is terítékre kerültek az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda desszertkülönlegességei az ízbombáktól kezdve a KürtősBON variációkon át gondoltunk az ételintoleranciával élőkre, így glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskaláccsal is készültünk.
Újdonságként megnyitottuk a KÜRTŐS FONDÜLDE manufaktúrát, ahol felsorakoztak a különböző ízesítésű toppingok, és indulhat a kürtőskalács mártogatás. És persze a "Csináld magad!" sátor sem maradhat el, ahol minden vállalkozó szellemű látogató saját maga készíthette el kedvenc kürtőskalácsát és vihette haza a saját kezével készített változatot.
Összességében mi nagyon jól éreztük magunk és reméljük ti is elégedetten távoztatok! Nem vette el kedvetek a 10-20 perces várakozási időszak és kiálltátok a sort, hogy bele tudjatok harapni egy jó kis kürtős kalács fondübe, vagy kipróbáltátok a pisztáciás vagy málnás ínyencségünket.
Találkozunk jövőre! Addigis..
További képek itt találhatóak:
https://www.facebook.com/kurto...
ha pedig tetszett a fesztivál, akkor kövess be minket Facebook-on, hogy a következő eseményről se maradj le: