2024 05 28 vitez kurtos faszen 106
Faszenen suted
Pumpedli grillezes
Kalacselol csajok
2024 05 28 vitez kurtos faszen 128
Kicsi Z So barbeque
Krumpli faszen
#alegjobbfaszénparázsonsütve

Itt a nyár, indul a kertiparty-szezon!

Közeleg a vakáció, megnyitottak a teraszok és otthon, a kertben is lassan előkerülnek a grillsütők, készülhetnek a zamatos barbeque ételek. Ha nincs is olyan profi smokerünk, mint Horváth Zsolt - alias kicsiZso - grillfanatikus séfnek, mégis kihozhatjuk a maximumot a grillfogásokból, ha jó minőségű bükkfaszénen sütjük a finomságokat.

Kicsi Z So bukkfaszen pozol
Igazi szenvedélyem a füst, a grillezés lelke pedig a jó minőségű tüzelőanyag. 600 Celsius fok. Ezt tudja a minőségi faszén, melyen percek alatt elkészül bármi.

Ahogy a Vitéz Kürtős idei szlogenje is mutatja: #alegjobbfaszénparázsonsütve - ez nem csak a kürtőskalácsra igaz, hanem szinte mindenre - melyet például az egyik kedvenc séfünk, Horváth Zsolt - alias kicsiZso - fogásai is bizonyítanak, ugyanis a húsok, zöldségek mellett akár a gyümölcsöket is előszeretettel itatja át egy kis füstös ízzel, ami csak hozzáad a gasztroélményhez.

Zöldség_grillen
Pumpedli grillezés
krumpli_faszénen

A faszén használata rendkívül sokrétű, többféle módon és eszközben alkalmazható kiválóan, szinte csak a képzeletünk szabhat ennek határt. Míg Erdélyben sokáig csak kürtőskalács készítésre vetettük be, vagy olykor padlizsánt, miccset, esetleg egy-egy flekkent grilleztünk rajta. Ma már látjuk, hogy kamadóban, szmókerben, rostlap alatt – sőt épp nemrég Horvátországban láttunk olyat, hogy égetett kerámia edényekre rápakolva a parazsat - sütöttek polipot vagy bárányt!

Tehát abszolut helytálló az idei szlogenünk: a legjobb faszénparászon sütve!

Horváth Zsolt – alias kicsiZso – a kicsiZso reggeliző, illetve a Bodrog Smoker BBQ tulajdonosa, vendéglátós, szakács, BBQ- és grillfanatikus, aki smokereket gyárt, különböző barbeque workshopokat tart az ország számos pontján és nem mellesleg él-hal az igazán jó faszénért.

KicsiZso_grillsütés

"Igazi szenvedélye a füst, a grillezés lelke pedig a jó minőségű tüzelőanyag. 600 Celsius fok. Ezt tudja a minőségi faszén és ezen mindössze pár perc elkészíteni bármilyen ételt. A bükkfaszén igazi karakteres ízt ad a sülteknek, nagyobb darabokból áll, begyújtáskor nem pattog, sokáig tartja a hőt, nem kormol és sütéskor nagyon kevés hamu marad utána. Nincs finomabb a füstön sült velőscsontnál, de kifejezetten jól készíthető rajta a marhaszegy, a hátszín, a 100 napig érlelt mangalica gerinc, ami olyan kuriózum, hogy rajtunk kívül itthon más nem csinálja. Ami pedig még meglepőbb lehet, a füstös eper madártejjel és egy kis grillezett pumpedlivel, ami az édesszájúakat is rabul ejti. Nem beszélve a kürtőskalácsról, aminek szintén a bükkfaszén adja a zamatát" - valja mindezt kicsiZso.

Szegy_grillen

És hogy, hogyan fonódik össze a Vitéz Kürtős és kicsiZso neve? Míg utóbbi sok neves étteremnek gyárt jó minőségű sütőket, a Vitéz Kürtős pedig adja hozzá a jó bükkfaszenet a Michelin-csillagos éttermektől a török gyrososig!

Kicsi Zso kurtpskalacs sutes
A Vitéz Kürtős már kezdetektől az igazi, faszénen sült kürtőskalácsot készíti, és ehhez a farkaslaki válogatott, minőségi Hargitai Bükkfaszenet használja.

Anno mikor megkérdezték tőlünk, hogy mi a jó kürtőskalács titka, szinte mindent említettünk, kivéve a jó minőségű faszenet, hiszen az nekünk Erdélyben természetes volt. Azonban amikor egy őszi, sárvári kitelepülésen váratlanul elfogyott a faszenünk és Budapestig minden benzinkútnál és barkácsboltban megálltunk, hogy pótoljuk a mennyiséget, rá kellett ébrednünk, hogy faszén és faszén között óriási a különbség. A bolti áruval egyszerűen nem tudtunk dolgozni, nem adtak elég hőt és teljesen máshogy viselkedett felette a kürtőskalács. Azóta tudjuk, hogy a jó minőségű, kemény fából készült faszén igazi kincs és nem csak nekünk!

Vitéz Kürtős tulajdonosok

Kezdetben a szomszéd szabadtéri vendéglátós kért tőlük kölcsön faszenet, majd ahogy szájról szájra terjedt, hogy a Vitéz Kürtősnél jó minőségű a faszén, egyre többen kezdtek tőlük rendelni.

Az elmúlt években zajló gasztro forradalomnak köszönhetően a grillezés és barbeque-zás egyre nagyobb teret hódít hazánkban is és egyre elterjedtebb a faszénparázson sütés kultúrája. Ma már nem csak a profi felhasználóknak ajánljuk a Hargitai Bükkfaszenet, hanem hobbi vagy akár kezdő grillezőknek is, ugyanis néhány alapvető trükköt kell csupán elsajátítani ahhoz, hogy ínycsiklandozó, füstös ételeket kapjunk eredményül. Nálunk a bükkfaszén épp ezért többféle kiszerelésben is elérhető, hogy kiszolgáljuk a különböző igényeket!

Bükkfaszén_többkiszerelésben
Kürtőskalács_sütő gép

„A jól égett szén úgy cseng, mint a cserépedény” – emlegetik a székelyvarsági szénégetők, a bakonyiak pedig azt mondják: „Úgy szólt, mint a harang.” A feszénégetés művészetének évszázados erdélyi hagyománya van, eredetileg az érc-és vasolvasztás, a kohászat miatt alakult ki, a kovácsmesterek is előszeretettel használták és az erdőgazdálkodás fontos része volt. Ma már leginkább gasztronómiai felhasználásra készítenek faszenet.

A faszénégetés során hasábokra darabolják a fát, és szabályos rendben egymás mellé, egymásra pakolják. Lehullott falevelekkel és földdel betakarják, ezzel kialakítva a boksa nevű szerkezetet. A boksa belsejében egy üreg marad, amelyet gyúlékony anyaggal, például forgáccsal vagy fahulladékkal töltenek ki, majd a tetejét meggyújtják. A fa így lassan, füst nélkül, gőzölögve 8-12 napig izzik. Ezalatt a faanyag több mint háromnegyed része gázok és gőzök formájában távozik. A maradék lesz a kiváló minőségű faszén. Egy boksában 150 köbméter fa van, ebből 22 tonna jó minőségű faszén termelhető ki – tehát egy köbméter fából átlagosan 150-170 kg faszenet állítanak elő. Ez elsősorban attól függ, hogy a felhasznált faanyagnak mekkora a víztartalma. Szárazabb anyagból több faszén nyerhető ki.

Faszénégetés mestersége

A lényeg, hogy nem telhet el a nyár egy jó kis grillparty nélkül, melyhez szívből ajánljuk a Hargita Bükkfaszenet, és hogy még jobban ösztönözzünk, júniusban és júliusban 10% kedvezményt adunk a 3 kg, az 5 kg és a 10 kg-os kiszerelésekre. De ajánljuk akár a Bake’n”roll mini, faszenes kürtőskalács grillsütőt – amely teljes mértékben használható húsok, zöldségek grillezésére is. És ha még bármire szükség van bbq témakörben – érdemes ellátogatni a webshopunkban: https://vitezkurtos.hu/bukkfaszen